Ο Ασυμβίβαστος: Πάνος Μεϊντάνης-Γέρο-Ανένδοτος

 «Σφούγγισα τον ιδρώτα μου και τον αποτύπωσα σε βιβλία με σκοπό να περάσουν στο περιθώριο της λεωφόρου της ιστορίας. Το κάθε κείμενο μου που έγραψα με πρόθεση να μη ρυπάνω το παρελθόν ούτε να το παραποιήσω είναι αυτοτελές.

Και για πολλούς λόγους εκτός συγγραφικής αδυναμίας ακολουθώ ανορθόδοξο τρόπο καταγραφής .Τα περισσότερα από αυτά έχουν ως μόνη πηγή τις ανασκαφές της μνήμης μου γιατί πολλά έγγραφα και στοιχεία μου πήρε η Γενική Ασφάλεια κατά τη περίοδο της αλήστου μνήμης της 21ης Απριλίου. Αφού ως επικίνδυνο μου πήραν τους αρχαίους συγγραφείς τα ποιήματα του Παλαμά και του Καβάφη καθώς και πολεμικά παράσημα. Τα λέω σε σένα για να τα μεταφέρεις στους νεότερους για να φρουρούν τη Δημοκρατία και να προφυλάσσουν την ελευθερία. Εάν όλους αυτούς που πέρασαν όλα αυτά τα βασανιστήρια και τα τόσα άλλα θύματα, το μέλλον  δεν τους ξεχάσει τότε οι θυσίες δεν έγιναν μάταιες.»

 

Και το έπραξα! Γιατί όπως έλεγε και ο ίδιος «Δεν είναι καιρός για θρήνους και μοιρολόγια. Χρειάζεται αγώνας» 

Ευχαριστώ Εκείνον που μου έδωσε να καταλάβω τι σημαίνει στέρηση ελευθερίας λόγου και βούλησης ώστε σήμερα να μη χάνω τη ψήφο που δικαιούμαι. Να διεκδικώ το δικαίωμα της ψήφου και να μάχομαι για αυτόν. Γιατί για μένα, έχοντας νωπές ακόμη τις μνήμες στο νου μου και έχοντας το Πολυτεχνείο φάρο των προσδοκιών και των οραμάτων μου, δεν μπορώ να διανοηθώ να μη ψηφίζω,  δεν με εκφράζει τίποτε,  ότι ………Γιατί αρχίζω και τρομάζω. Γιατί η Ελευθερία, η Δημοκρατία για μένα είναι πάνω από όλα.

Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

 

Διαβάστε το βιβλίο μου πατώντας εδώ