«Οι ρετσίνες του βασιλιά», του Ισίδωρου Ζουργού

isidoros zourgos retsina vasilias

Γούρικο ποδαρικό έκανε ο αγαπημένος συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός για δεύτερη χρονιά στο βιβλιοπωλείο Νέστωρ, στην Κατερίνη, με το νέο του βιβλίο «Οι ρετσίνες του βασιλιά» από τις εκδόσεις Πατάκη.

«Αίμα στη φλέβα η θάλασσα», της Ευαγγελίας Μινάρδου-Αδάμου

Γράφει: Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Φωτογραφίες Γιάννης Σαμοθράκης
Το πλήρες φωτορεπορτάζ

Στο χωριό των ναυτικών και κορυφαίων Τηνίων γλυπτών, όπως οι Αντώνης και Λάζαρος Σώχος, οι αδερφοί Μαλακατέ, ο Γεώργιος Βιτάλης και άλλοι, τα Υστέρνια, που διατηρούν ανέπαφα μέχρι και σήμερα τα ξεχωριστά αρχιτεκτονήματα που σμίλεψαν οι σπουδαίοι ντόπιοι μαρμαρογλύπτες μιας άλλης εποχής, προσκάλεσε ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Υστερνιωτών Τήνου "Η Αγία Παρασκευή" και η πρόεδρός του, Φραντζέσκα Δασύρα, την Τηνιακή συγγραφέα Ευαγγελία Μινάρδου-Αδάμου να παρουσιάσει το δεύτερο βιβλίο της, «ΑΙΜΑ ΣΤΗ ΦΛΕΒΑ Η ΘΑΛΑΣΣΑ», από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Το καλωσόρισμα έκανε ο επιτετραμμένος Πολιτισμού του Δήμου Τήνου, Μανώλης Σώχος, που διάβασε το βιογραφικό της συγγραφέως, αλλά και μίλησε επαινετικά για το βιβλίο της ευχόμενος για την παραπέρα συγγραφική πορεία.

Οι αφηγήτριες, Ελίνα Αφεντάκη, ποιήτρια, και Ελένη Πολυκανδρίτη, ηθοποιός του αξιόλογου Τηνιακού θεατρικού σχήματος «Θεατροποιείο», και οι αφηγητές, φιλόλογοι Γεώργιος Αλβέρτης, που είχε την επιμέλεια όλης της παρουσίασης και Αλέξανδρος Αλβέρτης-Φιλιππούσης, ανέγνωσαν εναλλάξ αποσπάσματα από διηγήματα. Μεγάλη τέχνη η αφήγηση κι αυτό το γνωρίζουμε όλοι οι συγγραφείς που παρουσιάζουμε τα βιβλία μας.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Γεώργιος Αλβέρτης ο οποίος είπε μεταξύ άλλων:

«Είναι προφανές πως και μ' αυτό το δεύτερο βιβλίο της η Ευαγγελία δίνει μια συνέχεια στο πρώτο βιβλίο της, "Γκρο πλάνο" που παρουσιάσαμε επίσης εδώ στην Τήνο. Το βιβλίο αποτελείται από μια σειρά διηγημάτων που τα συνδέουν δύο χρωματικά αντιφατικοί κρίκοι: το Αίμα και η Θάλασσα, αλλά που ενώνονται όλα μέσα από τη μεθυστική γραφή της συγγραφέως... Η μυθοπλασία αναδεικνύει έναν κόσμο γεμάτο από συναισθήματα, από ανθρώπινους χαρακτήρες που η ζωή οδηγεί άλλοτε σε αδιέξοδα, στον θάνατο, στον υπαρξιακό ανασχεδιασμό και άλλοτε στη μορφοποίηση μιας πορείας ζωής όπου, ενώ όλα μοιάζουν μετέωρα, τελικά καταλήγουν στην αποδοχή της μοίρας και στην ψυχική γαλήνη των ηρώων της. Η μορφή του διηγήματος οδηγεί ευθύβολα στη λιτή καταγραφή των ηρώων της και αυτό συνάδει με τη λακωνική περιγραφή των χαρακτήρων και των χώρων. Όσον αφορά στη διάρκεια που διαδραματίζονται οι διηγήσεις της, αυτή ελαχιστοποιείται στο έπακρο, πράγμα που δίνει στη στιγμή την αιωνιότητα που δικαιούται. Ξέρει η Ευαγγελία να παρατηρεί και λαμβάνουν υπόσταση τα μικρά και τα αφανή, ώστε υπό το βλέμμα της γραφής της να ενώνονται οι διαφορετικές ιστορίες, τα κείμενα, οι άνθρωποι, σε ένα ενιαίο σύνολο. Το αίμα κονταροχτυπιέται με τη θάλασσα... Το μαύρο με το άσπρο, η νύχτα με τη μέρα, η μοίρα με την ελπίδα και αυτή η συνεχής μάχη φανερώνει έναν νικητή, την ίδια τη συγγραφέα, που αποδεικνύει το ταλέντο της, το γούστο της, την παιδεία της, τις εμπειρίες της αλλά και το δικό της ταξίδι προς τα μέσα... Κι αυτό το ταξίδι δεν μπορεί να μην εμπεριέχει εικόνες και αναμνήσεις από το νησί μας, την Τήνο, από πρόσωπα που σημάδεψαν τη δική της ζωή, από ιδέες που ενστερνίστηκε από την οικογένειά της, τη ζωή της, την πορεία της...».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο έτερος φιλόλογος, Αλέξανδρος Αλβέρτης–Φιλιππούσης, ο οποίος μίλησε για τον ποιητικό λόγο της συγγραφέως στα διηγήματά της:

«Εκείνο που εντυπωσιάζει στο βιβλίο της Ευαγγελίας Μινάρδου- Αδάμου είναι ο συνεχής ποιητικός λόγος που αναδύεται μέσα από την πρόζα, κάνοντας ορατή την συνεχή εμφάνιση στίχων μέσα στα κείμενα των διηγημάτων της. Αυτή η ποιητική ματιά της πάνω στα πράγματα, τους ανθρώπους και τις καταστάσεις αποκαλύπτει το στέρεο ποιητικό της χάρισμα. Μορφοποιεί και εικονοποιεί τις λέξεις, χρωματίζει το άχρωμο, το λυπηρό, το δυστυχές και αντιμάχεται το τετριμμένο. Η αναμέτρησή της με ό,τιτον άνθρωπο βασανίζει, το ακούραστο βλέμμα που ρίχνει πάνω στης ζωής και της μοίρας τα παιχνίδια, δηλοί μια συνομιλία με τα ποιητικά έργα του Νίκου Καββαδία, δημιουργεί έναν συνεχή διάλογο με τη θάλασσα, το ταξίδι, τους ναυτικούς, μετατρέποντας συχνά την πρόζα σε ρυθμό ποιητικού λόγου. Υπάρχει μια αρμονική συνεύρεση των ιστοριών της με τις λέξεις, τον ρυθμό, τους ήχους, που προεκτείνει αισθητικά το νόημα, το συναίσθημα, με αποτέλεσμα αυτή η χροιά να δίνει στα κείμενα φτερά, ανάταξη, γοητεία, ομορφιά. Πολλά είναι τα παραδείγματα στα διηγήματα της Ευαγγελίας που δείχνουν αυτήν την τάση της γραφής της να μεταφράσει ποιητικά της έμπνευσής της τα μονοπάτια. Έτσι σε πολλά κείμενά της εντοπίζεται μια συνθετική γλώσσα, όπου ουσιαστικά η συγγραφέας περνά στην άλλη πλευρά της γραφής, αυτήν του ποιητικού λόγου όπου ένα γεγονός αποκτά μια αυθεντική και ιδιαίτερη πορεία μέσα στον χρόνο και στη ζωή.[…]

Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε, διαβάζοντας τα διηγήματα της Ευαγγελίας, πως υποβόσκει μια ποιητική ρίζα που χρωματίζει αδιάκοπα τον πεζό λόγο, προσδίνοντας στην διήγηση της κάθε ιστορίας της μια λυρική διάσταση, μια αισθητική πινελιά που άπτεται του ποιητικού λόγου, με αποτέλεσμα να γεννάται μια ενδιαφέρουσα διάσταση στη γραφή της συγγραφέως, όπως δε και στο πρώτο της πόνημα, το "Γκρο πλάνο". Η γραφή αυτή εμπλουτίζει το πλέγμα των σχέσεων με μια μουσικότητα που πολλαπλασιάζει τον συναισθηματικό πλούτο της αφήγησης. Η συνθετική αυτή τεχνική, ενσυνείδητα, οδηγεί τη συγγραφέα στην άλλη πλευρά της γραφής, αυτήν του ποιητικού λόγου όπου ένα γεγονός αποκτά μια αυθεντική και ιδιαίτερη πορεία μέσα στον χρόνο και τη ζωή.»

Στο τέλος, πήρε τον λόγο η συγγραφέας, η οποία ευχαρίστησε τον Σύλλογο Υστερνιωτών Τήνου για την τιμή της πρόσκλησης και την άψογη διοργάνωση. Θερμές ευχαριστίες, επίσης, εξέφρασε προς όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχημένη αυτή γιορτή της λογοτεχνίας και προς όλους όσοι τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, και ευχήθηκε στους αναγνώστες του βιβλίου της, που αποτελεί ένα βιβλίο-ταξίδι, εύπλοια στα ταξίδια του πνεύματος, της ψυχής και του σώματος.

Ο Σύλλογος, όπως είθισται στο νησί, είχε ετοιμάσει στο τέλος της εκδήλωσης όμορφο κέρασμα, με σπιτικούς λουκουμάδες, τηνιακό παστέλι, αναψυκτικά και δροσερό τηνιακό ρακί για τους καλεσμένους, ευχόμενος στη συγγραφέα καλή συνέχεια στο συγγραφικό της έργο. Η βραδιά ήταν απολαυστική, με απλότητα, αλήθεια και συγκίνηση, σε έναν ανοικτό χώρο με απίστευτη θέα στον ορίζοντα και στο γαλάζιο Αιγαίο του φωτός.

Δημοσιευθηκε στο Bookia

«1940-1941 Ο πόλεμος των Ελλήνων», του Θάνου Βερέμη, στην Κατερίνη

thanos veremis polemos ellinon

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Φωτογραφίες Ανδρέας Κατσάπης-Γαλανός

Σε ένα κατάμεστο βιβλιοπωλείο με πολλούς όρθιους αναγνώστες, ο καθηγητής Πανεπιστημίου και ιστορικός Θάνος Βερέμης παρουσίασε το νέο του βιβλίο «1940-1941 Ο πόλεμος των Ελλήνων» από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Άλλωστε πάντα ένα ιστορικό βιβλίο συγκεντρώνει πολλούς αναγνώστες που είτε από περιέργεια, είτε έχουν κενά για μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο κατακλύζεται. Το αισιόδοξο ήταν ότι υπήρχαν αρκετοί νέοι άνθρωποι μεταξύ του αναγνωστικού κοινού.

«Γράμματα από το Παρίσι», της Γεωργίας Κακαλοπούλου, στην Κατερίνη

georgia kakalopoulou parisi

Γράφει: Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Πλημμύρισαν από αναγνώστες τα Public Κατερίνης το απόγευμα της Παρασκευής 17 Ιούνη 2022 προκειμένου να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου-13ο στη σειρά-, «Γράμματα από το Παρίσι», από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Συνοδοιπόροι δίπλα της σ’ αυτό το αναγνωστικό ταξίδι ήταν η Αντωνία Βαρμάζη, φιλόλογος και ραδιοφωνική Παραγωγός του Ράδιο Ενημέρωση και η Διευθύντρια Υπ/τος Allianz, Πρόεδρος Παρ/τος Παναθηναϊκής Πιερίας, κ. Φωτεινή Φλογέρα. Η έκπληξη της παρουσίασης ήταν η νεαρή βιολίστρια Πελαγία Παπαγεωργίου, η οποία χειροκροτήθηκε θερμά από τους παρευρισκόμενους.

«Ο Ρούλης ο φουγαρούλης έγινε… καπνός!», του Θάνου Κόσυβα

thanos kosivas roulis

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο Πνευματικό Κέντρο της Κατερίνης, με πολλούς όρθιους μετά από πρόσκληση του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου και των εκδόσεων Άτλαντας μικροί και μεγάλοι αναγνώστες προσήλθαν να τιμήσουν τον Πιεριέα δημιουργό Θάνο Κόσυβα και να ακούσουν το τέταρτο παραμύθι του «Ο Ρούλης ο φουγαρούλης έγινε… καπνός!», το απόγευμα του Σαββάτου 30 Νοεμβρίου 2019.

«Πέρασε καιρός», της Εύας Λούμπα, στα Πλατιά της Τήνου

Φέτος το καλοκαίρι στην Τήνο οι εκδόσεις «Βακχικόν» είχαν την τιμητική τους στις βιβλιοπαρουσιάσεις. Αν εξαιρέσουμε φυσικά το 7ο διεθνές λογοτεχνικό Φεστιβάλ, που είχε γνωστούς Έλληνες και ξένους συγγραφείς από διάφορα μέρη του κόσμου και που διοργανώνει εδώ και χρόνια στο νησί ο Ποιητής Ντίνος Σιώτης και το περιοδικό του «Κοινωνία των (δ)εκάτων».

«Οι μέρες της πεταλούδας», της Έλενας Πιπερίδου, στην Κατερίνη

elena piperidou

Σ' ένα πολυπληθές ακροατήριο έγινε στην Αστική Σχολή Κατερίνης η παρουσίαση του πρώτου βιβλίου της Κατερινιώτισας συγγραφέως Έλενας Πιπερίδου. Φίλοι, συγγενείς, αναγνώστες και ομότεχνοι έσπευσαν να ακούσουν για το βιβλίο αλλά και να της ευχηθούν.

«Γκρο πλάνο», της Ευαγγελίας Μινάρδου-Αδάμου, στην Τήνο

evaggelia minardou adamou tinos

Το βράδυ της 27ης Ιουλίου, στον προαύλιο χώρο του Πρώτου Δημοτικού Σχολείου Τήνου, έγινε η παρουσίαση του πρωτόλειου βιβλίου της Τηνιακής φιλολόγου και συγγραφέως Ευαγγελίας Μινάρδου-Αδάμου«Γκρο πλάνο», από τις εκδόσεις Βακχικόν. Αν και είχε εκδοθεί το 2020, η πανδημία δεν επέτρεψε, ως γνωστόν, τις βιβλιοπαρουσιάσεις.

Τα «Λαϊκά παραμύθια των Κυκλάδων» ζωντάνεψαν στο «Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου»

 

paramithia kikladon 3

Παραφράζοντας τη λαϊκή ρήση «στης ακρίβειας τον καιρό»«στου κορονοιού την εποχή», γνώριζα πως αυτό το καλοκαίρι θα είναι άνυδρο πολιτιστικά στο αγαπημένο μου νησί την Τήνο, αφού ο δήμος αποφάσισε να ακυρώσει το φεστιβάλ που για δεκαοκτώ χρόνια ήταν το σήμα κατατεθέν του και προσέλκυε πολλούς τουρίστες. Μάλλον, από φόβο μην υπάρχουν κρούσματα στο νησί και δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

«Όσα αγαπήσεις θα 'ναι ξένα», της Γεωργίας Κακαλοπούλου, στην Κατερίνη

georgia kakalopoulou osa agapisis xena

Οι αναγνώστες και φίλοι της συντοπίτισσας, πολυτάλαντης συγγραφέως Γεωργίας Κακαλοπούλου έσπευσαν παρά τη ζέστη στο βιβλιοπωλείο Νέστωρ για να ακούσουν τις τρεις κυρίες που ήταν στο πάνελ. Την συγγραφέα Ελένη Πιπερίδου που μίλησε για το βιβλίο, την αναγνώστρια Σόνια Γκάσα που απήγγειλε πολύ όμορφα τα αποσπάσματα και την συγγραφέα που μίλησε και απάντησε στις ερωτήσεις των αναγνωστών.