Ελένη Πριοβόλου - Το δέντρο με τις φωλιές - εκδόσεις Καστανιώτη

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη 

Όποιος παρακολουθεί χρόνια τη συγγραφική πορεία της Ελένης Πριοβόλου, θα έχει καταλάβει πως είναι μια συγγραφέας με αιχμηρό δυναμικό λόγο, που δεν χαρίζεται και δίνει τα πάντα ώστε να αφήνουν τα βιβλία της το αποτύπωμά της. Χωρίς να χάνει την ευαισθησία της, δίνεται ολοκληρωτικά στον γραφτό λόγο, γι αυτό και δεν ξεχνούμε τα βιβλία της, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Πώς άλλωστε να μην είναι ευαίσθητη η γραφή της όταν γράφει για εφήβους; Είκοσι ένα βιβλία για παιδιά και εφήβους, επτά μυθιστορήματα για μεγάλους, μία νουβέλα και ένα βιβλίο με ιστορίες υπάρχουν στη φαρέτρα της.. Το κάθε βιβλίο αφήνει το αποτύπωμά του στην ψυχή και το νου. Είναι τροφή για σκέψη και κάθε φορά που ο αναγνώστης ανατρέχει στα παλιότερα της, ανακαλύπτει ένα νέο «αγκάθι» που θα του τριβελίζει το μυαλό. 

Βεατρίκη Σαίας-Μαγρίζου - Το βραχιόλι της φωτιάς - Εκδόσεις Καστανιώτη

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη 

Ένα βιβλίο γεμάτο μνήμες. Μνήμες-γροθιές στο στομάχι, μας φέρνει η Βεατρίκη Σαίας-Μαγρίζου με την αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου της «Το βραχιόλι της φωτιάς» από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Να υπενθυμίζω πως η πρώτη έκδοση έγινε το 2006. Όσοι γνωρίζουν την ιστορία της Ελληνικής Εβραικής Κοινότητας και τα δεινά που υπέφερε, από τους Γερμανούς κατακτητές και όχι μόνο, θα το διαβάσουν ως ένα πολύ ωραίο λογοτεχνικό έργο, με ένα λόγο που ρέει και σε καθηλώνει, με εικόνες και περιγραφές που σοκάρουν και χαράζονται στη μνήμη. Όσοι πάλι δεν γνωρίζουν, θα πληροφορηθούν πολλά για τη ζωή του Ελληνικού Εβραϊκού πληθυσμού, την καθημερινότητά τους, τις γεύσεις, τις αντιλήψεις, τη μόρφωση και την κουλτούρα τους. Αλλά και πόσο έντονα είχαν στην ψυχή τους το πατριωτικό συναίσθημα και την ευθύνη. 

Θανάσης Σκρουμπέλος - Κατίνα Μπέλο

katinabelo

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Τον Θανάση Σκρουμπέλο τον γνωρίζω συγγραφικά από τα « Μπλε καστόρινα παπούτσια» . Από τότε τον παρακολουθώ σε ότι εκδίδει γιατί μου αρέσει η θεματολογία αλλά και η γραφή του. Τα πιο γνωστά βιβλία του είναι «Τα φίδια στον Κολωνό», «Bella Ciao» «Mαύρος Μακεδών», «Οι κόκκινοι βαρκάρηδες» και οι νουβέλες Η ιστορία της Βέλβετ Παλμ και «Η κόρη του Οιδίποδα» Όλα από τις εκδόσεις Τόπος.

Στέφανος Δάνδολος - Η Δίκη που άλλαξε τον κόσμο - εκδόσεις Ψυχογιός

dandalosdiki

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Μετά το μυθιστόρημά του «Φλόγα και Άνεμος» με το ζευγάρι Παπανδρέου-Κυβέλη, ο Στέφανος Δάνδολος μας φέρνει ένα συγκλονιστικό βιβλίο «Η Δίκη που άλλαξε τον κόσμο» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα βιβλίο που προτείνω ανεπιφύλακτα στους αναγνώστες για δυο λόγους: πρώτα γιατί κοντεύει η Σταύρωση και το Πάσχα και θα θέλουν να ζήσουν την εποχή μέσα από ένα μυθιστόρημα που θα τους κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον και ο δεύτερος γιατί θα μάθουν γεγονότα που δεν μας τα δίδαξαν τα θρησκευτικά βιβλία. Όπως λέει και ίδιος ο συγγραφέας στο σημείωμα του, δεν είναι θρησκευτικό πόνημα, ούτε ιστορικό δοκίμιο. Μας προτείνει να το διαβάσουμε ως μυθιστόρημα κι έτσι το διάβασα. Και πραγματικά το απόλαυσα. Το εργαστήρι του αγκάλιασε μια μεγάλη βιβλιογραφία ακόμη μελέτησε τα Ευαγγέλια το Κατά Ματθαίον και κατά Ιωάννη. Όπως κάνει και σ’ όλα τα βιβλία του, όπου πρωταγωνιστούν ιστορικά πρόσωπα. Επίσης έχει ταξιδέψει στους τόπους όπου εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα. Άγγιξε ένα θέμα που σίγουρα θα μας προβληματίσει, θα συζητηθεί μπαίνοντας στα μυστικά του μονοπάτια του Χριστιανισμού, χωρίς να παίρνουμε δεδομένα όσα διδαχτήκαμε. Ο συγγραφέας χώρισε την αφήγησή του σε δύο χρόνους.

Μένιος Σακελλαρόπουλος - «Το κορίτσι της Στάχτης» - Εκδόσεις Ψυχογιός

koristista

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη 

«Εδώ είναι οι ρίζες μου, η καρδιά και η ψυχή μου, εδώ τα ιερά και τα όσια μου, εδώ οι μνήμες, οι σκέψεις, το μυαλό μου, συλλογίστηκε, και κίνησε για το σπίτι, τη φωλιά της, τη σκέπη της. Ήταν πια μεγάλη γυναίκα αλλά εκείνο το κοριτσάκι του 1943, το κορίτσι της στάχτης, δεν έφευγε ποτέ από μέσα της.»

Εύη Κουτρουμπάκη «Το τρίτο πόδι» - εκδόσεις Ενύπνιο

koutroybaki

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Μου άρεσε πολύ το νέο βιβλίο "Το τρίτο πόδι" της φιλολόγου και συγγραφέως Εύης Κουτρουμπάκη, με πρόλογο του αγαπητού συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη. Γράφει μεταξύ άλλων στο σημείωμα του: «Η απόδοση των συγκρούσεων των χαρακτήρων και η ψυχογραφική εμβάθυνση είναι ακόμη δυο από τα δυνατά εφόδια της σκευής της ενάρετης πεζογράφου» Κι έχει απόλυτο δίκιο. Ο γλωσσικός της πλούτος με γοήτευσε. Μικρασιάτικες και Τούρκικες λέξεις με ντόπιους ιδιωματισμούς της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα του τρίτου ποδιού, της Αμμουλιανής μπερδεύονται γλυκά και όμορφα, παρέσυραν τον νου σε άλλα μονοπάτια και με «ανάγκασε» να το ξαναδιαβάσω νιώθοντας τους παλμούς της μυθοπλασίας της. Δυνατοί οι κραδασμοί, μεγάλη η συγκίνηση, διαβάζοντας τον ρέοντα λόγο που χρησιμοποιεί με μεγάλη ευχέρεια και τις λυρικές της εικόνες που διαχέονται μέσα στο μυθιστόρημα.

Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή – «Ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός»

karath

Κείμενα: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Εικονογράφηση: Παναγιώτης Πανταζής, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ο πολυγραφότατος συγγραφέας Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, με ένα πλούσιο συγγραφικό έργο στο ενεργητικό του, κι αυτό θα το διαπιστώσει ο αναγνώστης κοιτώντας στη βιβλιονέτ, έρχεται με ένα νέο βιβλίο αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα μαθηματικό, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με τη σημαντική αυτή προσωπικότητα, που στην ευφυΐα του υποκλίθηκε ο Αϊνστάιν. Είχε ασχοληθεί και παλιότερα, αφού όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο συγγραφέας τον θαυμάζει. Είχε εκδώσει το 2019 στις εκδόσεις Μένανδρος το βιβλίο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή-Μυθιστορηματική βιογραφία, ενώ το 2013, από τις εκδόσεις Στοχαστής εξέδωσε το βιβλίο «Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή». Τι είναι αυτό όμως που οδήγησε τον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη, στη συγγραφή ενός graphic novel, στα ελληνικά, εικονογραφημένη αφήγηση, με τη ζωή του διάσημου μαθηματικού;

Φώτης Δούσος - «Η λίστα του Λεπορέλο» - Εκδόσεις Νεφέλη

leporelo

Ο Φώτης Δούσος είναι νέος ηλικιακά δημιουργός αλλά πολυπράγμων. Ασχολείται με τη μουσική, το θέατρο και φυσικά με τη συγγραφή. Έχει γράψει βιβλία για το θέατρο αλλά και για τα παιδιά. «Η Λίστα του Λεπορέλο» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και μάλιστα αστυνομικό. Από τις εκδόσεις Νεφέλη. Όταν διάβασα ότι η υπόθεση είναι γύρω από το βιβλίο, δηλαδή για την αλυσίδα εκδότη- αναγνώστη, κι ότι υπάρχει ανάμεσα τους, με προκάλεσε και το διάβασα. Το ρούφηξα μετά μανίας σε δυο μέρες. Το αστυνομικό είναι ένα είδος γραφής που σε κρατά σε αγωνία. Αλλά όταν το κεντρικό του θέμα είναι το βιβλίο, έχεις μεγαλύτερη αγωνία για το που θα το φτάσει και ποια πλοκή θα του δώσει ο συγγραφέας.

«Θερινοί Έρωτες» – Επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Μπελίκα Κουμπαρέλη (Εκδόσεις Καστανιώτη)

therinoiergotes

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Σαράντα εννιά συγγραφείς ενώθηκαν για να γράψουν για το θέρος και τον έρωτα και να προσφέρουν με τη σύμφωνη γνώμη επιμελητών και εκδότη, τα έσοδα από τα δικαιώματα τους, στους Γιατρούς του Κόσμου, στην Ελληνική αντιπροσωπεία. Τι πιο ελπιδοφόρο στον ατομικιστικό κόσμο που ζούμε; Ο πρώτος και βασικός λόγος που αξίζει να αγοράσει κάποιος αυτό το βιβλίο και να το δωρίσει σ’ ένα φίλο, αν ο ίδιος δεν του αρέσει να διαβάζει. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσφορά των γιατρών και όλων όσων αγωνίζονται τόσα χρόνια για να παρέχουν το κυριότερο αγαθό, την Υγεία, στους πολίτες του Κόσμου και στους ευπαθείς ανθρώπους της χώρας μας. Οι γιατροί του Κόσμου, για όσους δεν γνωρίζουν, σήκωσαν και συνεχίζουν να σηκώνουν ένα μεγάλο ανθρωπιστικό βάρος, περισσότερο από αρχή της οικονομικής κρίσης και συμπληρώνουν την κρατική πρόνοια εκεί που αδυνατεί. 

Ιουλία Ιωάννου - «Πέρα από την αιωνιότητα» εκδόσεις Πηγή

aiojniotita

Δυο άγνωστα ιστορικά γεγονότα φέρνει στο προσκήνιο η συγγραφέας Ιουλία Ιωάννου με το νέο της βιβλίο «Πέρα από την αιωνιότητα», από τις εκδόσεις Πηγή. Τη γραφή της τη γνωρίζω από τα προηγούμενα βιβλία της, που το καθένα, μου έχει αφήσει κάτι ως προς τον προβληματισμό και την απόλαυση της ανάγνωσης. Σ’ αυτό το βιβλίο, πιστεύω πως ξεπέρασε τα προσδοκώμενα. Άλλωστε, αυτός είναι ο σκοπός του συγγραφέα: να ανεβάζει κάθε φορά τον πήχη και να διατηρεί τους αναγνώστες του ή να τους αυξάνει με την πληρότητα που τους προσφέρει. Η στρωτή γραφή της, ακριβής, χωρίς ασάφειες που να μπερδεύει τον αναγνώστη, δυνατή και αιχμηρή αλλά συνάμα ευαίσθητη. Γνωρίζει πού θα γρατσουνίσει την ψυχή του αναγνώστη και πού θα τη χαϊδέψει. Αυτό ένιωσα κι εγώ όταν το τελείωσα χωρίς να το καταλάβω. Οι τόποι όπου διαδραματίστηκε και εκτυλίχτηκε το βιβλίο ήταν η Σέριφος, το Λαύριο, το Παλέρμο και η Σαρδηνία ενώ οι χρόνοι που συνέβησαν ήταν από το 1879 έως το 1963.