Μάνα πατρίδα, κακιά μητριά


Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

«Το ελληνικό κράτος γεννήθηκε μιαρό, με κηδεμόνες. Το πλάκωσαν τα χρωστούμενα τα χρωστούμενα από το 1824 και 1825. Ο Καποδίστριας που ήθελε να αποτινάξει τη κηδεμονία δολοφονήθηκε….»

Γιώργος Λιόλιος-Σιδηρόδρομος σφυρίζων εις την πεδιάδα-(η σιδηροδρομική ιστορία της Βέροιας) εκδόσεις Θίνες

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-ΣαμοθράκηΚαι τ’ αγέρι τραγουδάει μια μελωδία ανιαρή.

Και τα πεύκα φωνάζουνε στα τρένα.

Φωνάζουνε: Τότε δεν ξημέρωσε ποτέ

Bertolt Brecht

Ανδρέας Μήτσου - «Ο καουμπόης του Αλίμου» - εκδόσεις Καστανιώτη

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Το να γράψω τη γνώμη μου για ένα συγγραφέα όπως τον Ανδρέα Μήτσου, με κρατικά βραβεία μυθιστορήματος και διηγήματος, με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με σπουδές στην ελληνική και αγγλική φιλολογία και διδακτορικό στη φιλοσοφία, με ένα πλούσιο συγγραφικό έργο, που πολλά από τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, που έχει σπουδάσει Αφηγηματολογία, είναι λίγο τολμηρό να κρίνω το κάθε νέο του βιβλίο. Αλλά θα το τολμήσω γιατί ξέρω πως ο κάθε συγγραφέας γράφει για τους αναγνώστες του. Αποζητά να κριθεί από αυτούς, για να τολμήσει να προχωρήσει στο επόμενο. Αυτή τη σκέψη κάνω κάθε φορά που διαβάζω ένα νέο του βιβλίο. Ο Ανδρέας Μήτσου έχει γράψει είκοσι βιβλία που εκδίδονται από το 1996, στις εκδόσεις Καστανιώτη. Πιστεύω όχι αδικαιολόγητα. Τα βιβλία του αγγίζουν απόλυτα τη φιλοσοφία του εκδοτικού οίκου που εκτιμώ βαθύτατα. Είναι ένας πραγματικός δημιουργός, όχι επιφανειακός, επιδερμικός. Είναι χαμηλών τόνων, δεν γράφει για να πουλήσει χιλιάδες αντίτυπα, δεν είναι αυτός ο σκοπός του, αλλά για να δώσει στον αναγνώστη την απόλαυση του αναγνωστικού ταξιδιού. Να βαθύνει μέσα του, να βουτήξει στον χρόνο, να φέρει στην επιφάνεια τη μνήμη και να βγάλει το απόσταγμα της νοσταλγίας, του πόνου και της παρηγοριάς.

Σημαίες και Ευεργέτες-Τύραννοι

«Ωστόσο η ελευθερία προϋποθέτει την ανυπακοή και η ανυπακοή την αμφισβήτηση. Μόνο όσοι επαναστατούν απέναντι στον ίδιο τον εαυτό τους είναι πραγματικά ελεύθεροι. Μόνο όσοι αυτοσαρκάζονται προσεγγίζουν την αυτοτέλεια με τσαγανό»

Ελένη Πριοβόλου - Το δέντρο με τις φωλιές - εκδόσεις Καστανιώτη

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη 

Όποιος παρακολουθεί χρόνια τη συγγραφική πορεία της Ελένης Πριοβόλου, θα έχει καταλάβει πως είναι μια συγγραφέας με αιχμηρό δυναμικό λόγο, που δεν χαρίζεται και δίνει τα πάντα ώστε να αφήνουν τα βιβλία της το αποτύπωμά της. Χωρίς να χάνει την ευαισθησία της, δίνεται ολοκληρωτικά στον γραφτό λόγο, γι αυτό και δεν ξεχνούμε τα βιβλία της, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Πώς άλλωστε να μην είναι ευαίσθητη η γραφή της όταν γράφει για εφήβους; Είκοσι ένα βιβλία για παιδιά και εφήβους, επτά μυθιστορήματα για μεγάλους, μία νουβέλα και ένα βιβλίο με ιστορίες υπάρχουν στη φαρέτρα της.. Το κάθε βιβλίο αφήνει το αποτύπωμά του στην ψυχή και το νου. Είναι τροφή για σκέψη και κάθε φορά που ο αναγνώστης ανατρέχει στα παλιότερα της, ανακαλύπτει ένα νέο «αγκάθι» που θα του τριβελίζει το μυαλό. 

Βεατρίκη Σαίας-Μαγρίζου - Το βραχιόλι της φωτιάς - Εκδόσεις Καστανιώτη

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη 

Ένα βιβλίο γεμάτο μνήμες. Μνήμες-γροθιές στο στομάχι, μας φέρνει η Βεατρίκη Σαίας-Μαγρίζου με την αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου της «Το βραχιόλι της φωτιάς» από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Να υπενθυμίζω πως η πρώτη έκδοση έγινε το 2006. Όσοι γνωρίζουν την ιστορία της Ελληνικής Εβραικής Κοινότητας και τα δεινά που υπέφερε, από τους Γερμανούς κατακτητές και όχι μόνο, θα το διαβάσουν ως ένα πολύ ωραίο λογοτεχνικό έργο, με ένα λόγο που ρέει και σε καθηλώνει, με εικόνες και περιγραφές που σοκάρουν και χαράζονται στη μνήμη. Όσοι πάλι δεν γνωρίζουν, θα πληροφορηθούν πολλά για τη ζωή του Ελληνικού Εβραϊκού πληθυσμού, την καθημερινότητά τους, τις γεύσεις, τις αντιλήψεις, τη μόρφωση και την κουλτούρα τους. Αλλά και πόσο έντονα είχαν στην ψυχή τους το πατριωτικό συναίσθημα και την ευθύνη. 

Θανάσης Σκρουμπέλος - Κατίνα Μπέλο

katinabelo

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Τον Θανάση Σκρουμπέλο τον γνωρίζω συγγραφικά από τα « Μπλε καστόρινα παπούτσια» . Από τότε τον παρακολουθώ σε ότι εκδίδει γιατί μου αρέσει η θεματολογία αλλά και η γραφή του. Τα πιο γνωστά βιβλία του είναι «Τα φίδια στον Κολωνό», «Bella Ciao» «Mαύρος Μακεδών», «Οι κόκκινοι βαρκάρηδες» και οι νουβέλες Η ιστορία της Βέλβετ Παλμ και «Η κόρη του Οιδίποδα» Όλα από τις εκδόσεις Τόπος.

Στέφανος Δάνδολος - Η Δίκη που άλλαξε τον κόσμο - εκδόσεις Ψυχογιός

dandalosdiki

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Μετά το μυθιστόρημά του «Φλόγα και Άνεμος» με το ζευγάρι Παπανδρέου-Κυβέλη, ο Στέφανος Δάνδολος μας φέρνει ένα συγκλονιστικό βιβλίο «Η Δίκη που άλλαξε τον κόσμο» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα βιβλίο που προτείνω ανεπιφύλακτα στους αναγνώστες για δυο λόγους: πρώτα γιατί κοντεύει η Σταύρωση και το Πάσχα και θα θέλουν να ζήσουν την εποχή μέσα από ένα μυθιστόρημα που θα τους κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον και ο δεύτερος γιατί θα μάθουν γεγονότα που δεν μας τα δίδαξαν τα θρησκευτικά βιβλία. Όπως λέει και ίδιος ο συγγραφέας στο σημείωμα του, δεν είναι θρησκευτικό πόνημα, ούτε ιστορικό δοκίμιο. Μας προτείνει να το διαβάσουμε ως μυθιστόρημα κι έτσι το διάβασα. Και πραγματικά το απόλαυσα. Το εργαστήρι του αγκάλιασε μια μεγάλη βιβλιογραφία ακόμη μελέτησε τα Ευαγγέλια το Κατά Ματθαίον και κατά Ιωάννη. Όπως κάνει και σ’ όλα τα βιβλία του, όπου πρωταγωνιστούν ιστορικά πρόσωπα. Επίσης έχει ταξιδέψει στους τόπους όπου εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα. Άγγιξε ένα θέμα που σίγουρα θα μας προβληματίσει, θα συζητηθεί μπαίνοντας στα μυστικά του μονοπάτια του Χριστιανισμού, χωρίς να παίρνουμε δεδομένα όσα διδαχτήκαμε. Ο συγγραφέας χώρισε την αφήγησή του σε δύο χρόνους.

Μένιος Σακελλαρόπουλος - «Το κορίτσι της Στάχτης» - Εκδόσεις Ψυχογιός

koristista

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη 

«Εδώ είναι οι ρίζες μου, η καρδιά και η ψυχή μου, εδώ τα ιερά και τα όσια μου, εδώ οι μνήμες, οι σκέψεις, το μυαλό μου, συλλογίστηκε, και κίνησε για το σπίτι, τη φωλιά της, τη σκέπη της. Ήταν πια μεγάλη γυναίκα αλλά εκείνο το κοριτσάκι του 1943, το κορίτσι της στάχτης, δεν έφευγε ποτέ από μέσα της.»

Εύη Κουτρουμπάκη «Το τρίτο πόδι» - εκδόσεις Ενύπνιο

koutroybaki

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Μου άρεσε πολύ το νέο βιβλίο "Το τρίτο πόδι" της φιλολόγου και συγγραφέως Εύης Κουτρουμπάκη, με πρόλογο του αγαπητού συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη. Γράφει μεταξύ άλλων στο σημείωμα του: «Η απόδοση των συγκρούσεων των χαρακτήρων και η ψυχογραφική εμβάθυνση είναι ακόμη δυο από τα δυνατά εφόδια της σκευής της ενάρετης πεζογράφου» Κι έχει απόλυτο δίκιο. Ο γλωσσικός της πλούτος με γοήτευσε. Μικρασιάτικες και Τούρκικες λέξεις με ντόπιους ιδιωματισμούς της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα του τρίτου ποδιού, της Αμμουλιανής μπερδεύονται γλυκά και όμορφα, παρέσυραν τον νου σε άλλα μονοπάτια και με «ανάγκασε» να το ξαναδιαβάσω νιώθοντας τους παλμούς της μυθοπλασίας της. Δυνατοί οι κραδασμοί, μεγάλη η συγκίνηση, διαβάζοντας τον ρέοντα λόγο που χρησιμοποιεί με μεγάλη ευχέρεια και τις λυρικές της εικόνες που διαχέονται μέσα στο μυθιστόρημα.