
Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη
Μετά το μυθιστόρημά του «Φλόγα και Άνεμος» με το ζευγάρι Παπανδρέου-Κυβέλη, ο Στέφανος Δάνδολος μας φέρνει ένα συγκλονιστικό βιβλίο «Η Δίκη που άλλαξε τον κόσμο» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα βιβλίο που προτείνω ανεπιφύλακτα στους αναγνώστες για δυο λόγους: πρώτα γιατί κοντεύει η Σταύρωση και το Πάσχα και θα θέλουν να ζήσουν την εποχή μέσα από ένα μυθιστόρημα που θα τους κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον και ο δεύτερος γιατί θα μάθουν γεγονότα που δεν μας τα δίδαξαν τα θρησκευτικά βιβλία. Όπως λέει και ίδιος ο συγγραφέας στο σημείωμα του, δεν είναι θρησκευτικό πόνημα, ούτε ιστορικό δοκίμιο. Μας προτείνει να το διαβάσουμε ως μυθιστόρημα κι έτσι το διάβασα. Και πραγματικά το απόλαυσα. Το εργαστήρι του αγκάλιασε μια μεγάλη βιβλιογραφία ακόμη μελέτησε τα Ευαγγέλια το Κατά Ματθαίον και κατά Ιωάννη. Όπως κάνει και σ’ όλα τα βιβλία του, όπου πρωταγωνιστούν ιστορικά πρόσωπα. Επίσης έχει ταξιδέψει στους τόπους όπου εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα. Άγγιξε ένα θέμα που σίγουρα θα μας προβληματίσει, θα συζητηθεί μπαίνοντας στα μυστικά του μονοπάτια του Χριστιανισμού, χωρίς να παίρνουμε δεδομένα όσα διδαχτήκαμε. Ο συγγραφέας χώρισε την αφήγησή του σε δύο χρόνους.

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη
«Εδώ είναι οι ρίζες μου, η καρδιά και η ψυχή μου, εδώ τα ιερά και τα όσια μου, εδώ οι μνήμες, οι σκέψεις, το μυαλό μου, συλλογίστηκε, και κίνησε για το σπίτι, τη φωλιά της, τη σκέπη της. Ήταν πια μεγάλη γυναίκα αλλά εκείνο το κοριτσάκι του 1943, το κορίτσι της στάχτης, δεν έφευγε ποτέ από μέσα της.»

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη
Μου άρεσε πολύ το νέο βιβλίο "Το τρίτο πόδι" της φιλολόγου και συγγραφέως Εύης Κουτρουμπάκη, με πρόλογο του αγαπητού συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη. Γράφει μεταξύ άλλων στο σημείωμα του: «Η απόδοση των συγκρούσεων των χαρακτήρων και η ψυχογραφική εμβάθυνση είναι ακόμη δυο από τα δυνατά εφόδια της σκευής της ενάρετης πεζογράφου» Κι έχει απόλυτο δίκιο. Ο γλωσσικός της πλούτος με γοήτευσε. Μικρασιάτικες και Τούρκικες λέξεις με ντόπιους ιδιωματισμούς της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα του τρίτου ποδιού, της Αμμουλιανής μπερδεύονται γλυκά και όμορφα, παρέσυραν τον νου σε άλλα μονοπάτια και με «ανάγκασε» να το ξαναδιαβάσω νιώθοντας τους παλμούς της μυθοπλασίας της. Δυνατοί οι κραδασμοί, μεγάλη η συγκίνηση, διαβάζοντας τον ρέοντα λόγο που χρησιμοποιεί με μεγάλη ευχέρεια και τις λυρικές της εικόνες που διαχέονται μέσα στο μυθιστόρημα.

Κείμενα: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Εικονογράφηση: Παναγιώτης Πανταζής, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Ο πολυγραφότατος συγγραφέας Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, με ένα πλούσιο συγγραφικό έργο στο ενεργητικό του, κι αυτό θα το διαπιστώσει ο αναγνώστης κοιτώντας στη βιβλιονέτ, έρχεται με ένα νέο βιβλίο αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα μαθηματικό, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με τη σημαντική αυτή προσωπικότητα, που στην ευφυΐα του υποκλίθηκε ο Αϊνστάιν. Είχε ασχοληθεί και παλιότερα, αφού όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο συγγραφέας τον θαυμάζει. Είχε εκδώσει το 2019 στις εκδόσεις Μένανδρος το βιβλίο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή-Μυθιστορηματική βιογραφία, ενώ το 2013, από τις εκδόσεις Στοχαστής εξέδωσε το βιβλίο «Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή». Τι είναι αυτό όμως που οδήγησε τον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη, στη συγγραφή ενός graphic novel, στα ελληνικά, εικονογραφημένη αφήγηση, με τη ζωή του διάσημου μαθηματικού;

Ο Φώτης Δούσος είναι νέος ηλικιακά δημιουργός αλλά πολυπράγμων. Ασχολείται με τη μουσική, το θέατρο και φυσικά με τη συγγραφή. Έχει γράψει βιβλία για το θέατρο αλλά και για τα παιδιά. «Η Λίστα του Λεπορέλο» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και μάλιστα αστυνομικό. Από τις εκδόσεις Νεφέλη. Όταν διάβασα ότι η υπόθεση είναι γύρω από το βιβλίο, δηλαδή για την αλυσίδα εκδότη- αναγνώστη, κι ότι υπάρχει ανάμεσα τους, με προκάλεσε και το διάβασα. Το ρούφηξα μετά μανίας σε δυο μέρες. Το αστυνομικό είναι ένα είδος γραφής που σε κρατά σε αγωνία. Αλλά όταν το κεντρικό του θέμα είναι το βιβλίο, έχεις μεγαλύτερη αγωνία για το που θα το φτάσει και ποια πλοκή θα του δώσει ο συγγραφέας.