...Το τελευταίο δαχτυλίδι

...Το τελευταίο δαχτυλίδι

Μετά από τρία βιβλία για ενήλικες και τέσσερα παραμύθια για τους μικρούς μας φίλους, ο Σπύρος Πετρουλάκης επιστρέφει δριμύτερος για να μας συγκινήσει με το νέο του μυθιστόρημα, «Το τελευταίο δαχτυλίδι», από τις εκδόσεις Μίνωας. Το ότι το διάβασα μέσα σε δυο μέρες σημαίνει πολλά. Δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου όσο η αγωνία κορυφωνόταν μα και η περιέργεια για την συνέχεια της ιστορίας.

Φυλλορροώντας τις σελίδες του βιβλίου, πηγαίνοντας νοερά τα χρόνια πότε στο χτες και πότε στο σήμερα, ο αναγνώστης γνωρίζει τους ήρωες από όλες τις πλευρές τους. Αρνητικά και θετικά συναισθήματα τον πλημμυρίζουν. Θυμός, οργή, λύπη και επιθυμία για εκδίκηση, νιώθει για όλους τους ήρωες του βιβλίου που ο Σπύρος Πετρουλάκης «έκτισε» με μαεστρία.

Συμπονεί την Αθανασία (καλλιτεχνικά Νάσια), μια επαρχιωτοπούλα από την Καστοριά, που έρχεται στην Αθήνα για σπουδές χωρίς όμως καμία διάθεση να τις ακολουθήσει. Επιθυμία της είναι να εκπληρώσει τα όνειρά της στο χώρο του θεάτρου, της λάμψης, αφού μαγευόταν πάντοτε από τα νεανικά περιοδικά της εποχής. Ήθελε οπωσδήποτε να ζήσει τη ζωή των ινδαλμάτων της αλλά δεν γνώριζε ότι για να ανεβεί αυτά τα σκαλιά έπρεπε να πληρώσει ακριβό τίμημα, την ψυχή και το σώμα της. Ο Χριστόφορος Χατζής βρέθηκε στον δρόμο της χωρίς καν να φαντάζεται ότι αυτή η γνωριμία θα ήταν μοιραία για την ίδια τη ζωή της.

Οι ζωντανοί διάλογοι καθιστούν το μυθιστόρημα παραστατικό, οι ήρωες παίρνουν σάρκα και οστά, ο αναγνώστης βιώνει τα γεγονότα, ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές τους.

Ο συγγραφέας φωτίζει το παρασκήνιο της ζωής του λαμπερού κόσμου της δημοσιότητας, τις πίκρες, τις απογοητεύσεις, τα οικογενειακά προβλήματα, τους έρωτες, το φόβο, τις ενοχές, τον πόνο των ανθρώπων πίσω από τα φώτα και τα λαμπερά χαμόγελα. Προσπάθησε και κατάφερε, να τα αποτυπώσει με σεβασμό στην προσωπική ζωή τους παρόλο που τα πρόσωπα είναι αποτέλεσμα μυθοπλασίας.

Ο συγγραφέας μάς γνωρίζει με το ρόλο της παρένθετης μητέρας το οποίο αποφασίζει να δεχτεί η ηρωίδα μας, ως τη μόνη λύση για εύκολα και γρήγορα χρήματα. Αποφασίζει να κυοφορήσει δυο βρέφη για ένα πλούσιο ζευγάρι, που ενώ ήδη έχουν ένα παιδί, αδυνατούν να αποκτήσουν άλλο.

Μέσα από τη διαδικασία, μας γνωρίζει με το νομοθετικό πλαίσιο χωρίς οι πληροφορίες να κουράζουν αφού προκύπτουν από την ίδια την ιστορία. Η Τατιάνα ή Αφροδίτη και ο Άγγελος ή Πέτρος, το ζευγάρι που θέλουν το παιδί όσο τίποτε άλλο στο κόσμο, την στηρίζουν οικονομικά και συναισθηματικά σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μετά όμως χάνονται τα ίχνη τους, όπως και των βρεφών, όπως προέβλεπε η συμφωνία.

Τότε αρχίζει η αγωνία να κορυφώνεται. Η αναγνώστρια αναρωτιέται, ως μάνα ή υποψήφια μάνα:

Εγώ θα μπορούσα να γεννήσω ένα παιδί με όσα χρήματα κι αν μου έδιναν; Θα το άντεχα να κοιμάμαι εννιά μήνες μαζί του και να μην το ξαναέβλεπα ποτέ; Η ανάγκη για επιβίωση σου δίνει τη δύναμη που απαιτείται για να προχωρήσεις σε αυτό το ρόλο ή θα έρθει η ώρα που θα λυγίσεις και θα το αναζητήσεις;

Εν τω μεταξύ η ζωή του Άγγελου και της Τατιάνας συνεχίζεται ήρεμα και δημιουργικά ανάμεσα στη συγγραφή των παιδικών βιβλίων, στο σχεδιασμό κοσμημάτων και την απόλυτη ευτυχία των παιδιών τους. Μέχρι που ένα απρόσμενο τηλεφώνημα θα φέρει τα πάνω-κάτω στην ζωή τους. Η Τατιάνα πια ζει συνεχώς έναν εκβιασμό, μια αόρατη απειλή ότι θα μαθευτεί κάποτε το μυστικό. Ταυτόχρονα, ανακαλύπτει το καλούπι με τα πέντε πανομοιότυπα δαχτυλίδια που είχε σχεδιάσει ο Άγγελος. Τα τρία από αυτά τα είχαν ήδη αποκτήσει οι μονάκριβες γυναίκες της ζωής του. Τα άλλα δυο σε ποια χέρια βρίσκονταν; Ποιες άλλες είναι οι ακριβές γυναίκες της ζωής του Άγγελου;

Σε διαλείμματα κορύφωσης της αγωνίας, ο συγγραφέας καταλαγιάζει τα οξυμένα συναισθήματα και μας γεμίζει με όμορφες περιγραφές της πόλης της Καστοριάς, με τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος που αντανακλούν στα νερά της λίμνης, καθώς και με εικόνες από την Νέα Υόρκη, την Αττική, την εξοχή και τη θάλασσα με τους ψαράδες. Μας γεμίζει με μυρωδιές και χρώματα. Ευαίσθητος στιχουργός ο ίδιος δεν θα μπορούσε να απουσιάσει η ποίηση από το βιβλίο του.

Πλήρωσε πολλά λάθη η Τατιάνα μα και η Νάσια. Το τίμημα ήταν βαρύ και για τις δυο τους. Το τέλος είναι σκληρό και ανατρεπτικό για τις δυο γυναίκες. Εννοείται ότι θα το ανακαλύψετε μόνοι-ες σας.

Θέλω να κλείσω με μερικές φράσεις που περνούν ως διδάγματα μέσα από τις σελίδες του.

«Μόνο ισχυροί άλτες έχουν την ικανότητα να μένουν αλώβητοι».
Όταν κάποιος αποφασίζει ότι θέλει, τότε μπορεί»

«Οι άνθρωποι έχουμε την δύναμη στο χέρι μας. Άλλοτε τη χρησιμοποιούμε για να κάνουμε θαύματα κι άλλοτε να φέρουμε την καταστροφή»

«Πόσο διαφορετική θα μπορούσε να είναι η ζωή μας, αν είχαμε τη δύναμη να τολμήσουμε αυτά που θέλουμε»

«Συνήθως όμως δεν έχουμε το θάρρος να το κάνουμε. Κι είναι ακριβώς εκείνες οι λεπτομέρειες του στιγμιαίου δειλιάσματος που καθορίζουν την πορεία της ζωής του καθενός.»

Αν και σε μερικές μόνον εβδομάδες έχει φτάσει ήδη στην 10η χιλιάδα, εύχομαι να κάνει πολλές ακόμη επανεκδόσεις και να καλοδεχτούμε τον συγγραφέα στις πόλεις μας γιατί η περιοδεία του θα είναι μεγάλη. Με ρακή και μουσική όπως τον έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα να μας μιλήσει για το νέο του βιβλίο.

Δημοσιεύθηκε στο Bookia