«Σ’ ελλειπτική τροχιά » του Θάνου Κόσυβα

Οι φωνές του Ολύμπου

Μια άσπρη πέτρα απ' το βουνό

το θάνατο έκανε βουβό

κι απ' του Ολύμπου τις πλαγιές

ορειβατούνε οι φωνές.

Ποια πρώτη στην κορφή να φτάσει

και στο θρόνο των θεών να κάτσει

τους κεραυνούς να διατάζει

και τους ανέμους να κοπάζει.

Κι από τη στάμνα τη χρυσή

νερό να πίνει

κι απ' τη φωνή της τη μισή

ψυχή να δίνει.

Από τα στήθη της φωτιά

κι απ' τη γλυκιά της τη ματιά

μια δροσοσταλιά. 

Άκουσα τη μελωδία, τα λόγια του ποιήματος και μετά ήρθε η γνωριμία μαζί του. Η συναυλία «Ποίηση και Μουσική» ήταν η αιτία που γνώρισα νέους δημιουργούς της πόλης και του νομού μας. Άλλους ήξερα από παλιά κι άλλους γνώρισα εκείνες τις  ημέρες που προετοιμάζαμε τη συναυλία. Έναν  από αυτούς τους δημιουργούς που γνώρισα ήταν ο Θάνος Κόσυβας, που δεν είχε εκδώσει ακόμη τη ποιητική συλλογή αλλά θα ερχόταν στο φως σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Την συναυλία την είχε διοργανώσει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Κατερίνης ο οποίος με τη σειρά του είχε δεχθεί τη πρόταση, την ιδέα που είχε ο  συντοπίτης μας συνθέτης Μπάμπης Ναβροζίδης να ψάξει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων βιβλία ντόπιων ποιητών που έχουν εκδώσει τους στίχους τους ή από στόμα σε στόμα  να ανακάλυπτε  αυτούς που έγραφαν και δεν είχαν εκδώσει ακόμη και να τους μελοποιούσε. Οι δυο συναυλίες που δόθηκαν, η μία στην Εκάβη και η δεύτερη στο Μεσογειακό Κέντρο Ψηφιδωτών στο Δίον, ήταν η αιτία για το δέσιμο της φιλίας μεταξύ μας, των νέων μα και των παλαιότερων δημιουργών. Φτιάξαμε  τα σχέδια και ονειρευτήκαμε τι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε όλοι μαζί στο τόπο μας. Εκείνη η συναυλία ήταν η αιτία να γίνει πραγματικότητα η ιδέα της υλοποίησης του ονείρου που είχαμε για την ίδρυση Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας. Και οι περισσότεροι από τους έντεκα ποιητές που βρεθήκαμε εκεί , γίναμε τα ιδρυτικά μέλη της. Επιτέλους η Πιερία να μη διαφέρει από τους υπόλοιπους νομούς της χώρας μας. Και ο Θάνος ο Κόσυβας ήταν από τα ιδρυτικά μέλη. Κι ήμουν χαρούμενη γι’ αυτό. Δύο ποιήματα μονάχα γνώριζα από τη συλλογή κι αυτά ήταν αρκετά για να ξεκινήσει.  

Σήμερα κρατώ με μεγάλη χαρά τη πρώτη του συλλογή «Σ’ ελλειπτική τροχιά» από τις εκδόσεις Μάτι . Όπως και ο ίδιος είπε στην εκπομπή του Ευγένιου Ολύμπιου «Ευ ζην» αποφάσισε να δώσει στο φως μια ανθολογία ποιημάτων του από τα νεανικά του χρόνια μέχρι τα πρόσφατα του. Βιωματικά, ερωτικά, νεανικές ανησυχίες, ποιήματα για τη μεγάλη του αγάπη το βουνό, όλα αυτά που προβληματίζουν και ευαισθητοποιούν όλους τους ανθρώπους.

Ένα πολύ καλαίσθητο ποιητικό βιβλίο με εξώφυλλο του ίδιου του Θάνου Κόσυβα αφού έχει σπουδάσει και γραφιστική. Έτσι είχε τη δυνατότητα να σχεδιάσει το εξώφυλλο όπως τον πρόσταζε η καρδιά του, να δημιουργήσει αυτό που ονειρευόταν στο πρώτο του πνευματικό παιδί. Ποιος είναι όμως ο Θάνος Κόσυβας για να τον μαθαίνουν οι συνδημότες μας και οι συγχωριανοί του. Γιατί ο Θάνος είναι τόσο ευαίσθητος και χαμηλών τόνων δημιουργός που απορώ αν το γνωρίζουν οι ίδιοι άνθρωποι της γειτονιάς, της περιοχής του.

Ο Θάνος Κόσυβας γεννήθηκε το 1972 στη Καρίτσα Πιερίας όπου και κατοικεί. Αποφοίτησε από το Λύκειο της Κονταριώτισσας Πιερίας και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη στα τμήματα Προγραμματιστών Η/Υ Λογιστών Μηχανογράφων και Γραφιστικής. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται ως γραφίστας. Πήρε τιμητική διάκριση στο Α’ Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποιήσεως Θεσσαλονίκης από την Ένωση Λογοτεχνών Ευρώπης το 2000 και Α’ Έπαινο στον 16ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης από τη Χ.Ο.Ν το 2001.Έχουν δημοσιευτεί ποιήματα του στο περιοδικό του Ψ.Π.Ν.Ο «Προσέγγιση» και στα λογοτεχνικά περιοδικά «Νέα Αριάδνη» και «Κελαινώ».Συμμετέχει  με πέντε ποιήματα στην Πανελλήνια Ανθολογία Νέων Λογοτεχνών 2005 της Πανελλήνιας Ένωσης Συνεργασίας Νέων Λογοτεχνών. Βραβεύτηκε για τη συγγραφική προσφορά του με άρθρα και ποιήματα στο περιοδικό «Κελαινώ» στο Μαραθώνιο Ποίησης εν Ιλίω, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2006. Συμμετέχει με πέντε ποιήματα στο Δ’ Τόμο της Ανθολογίας Νεοελληνικής Ποίησης και Διηγήματος του  περιοδικού «Νέα Αριάδνη»2007. Συμμετείχε στην εκδήλωση «Μουσική και Ποίηση» με δυο μελοποιημένα ποιήματα. Είναι μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρίτσας  «Ο Όλυμπος»  και έχει διατελέσει ως Γραμματέας, υπεύθυνος  Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου, της δανειστικής βιβλιοθήκης Καρίτσας. Οι δραστηρότητες του συνεχίζονται στο περιοδικό «Φτέρη» όπου είναι  υπεύθυνος  σύνταξης, επιμέλειας ύλης και σελιδοποίησης της ενώ  παράλληλα αρθρογραφεί στη ίδια εφημερίδα. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε τοπικές εφημερίδες. Είναι μέλος του ορειβατικού συλλόγου Καρίτσας.

Δραστήριος ο Θάνος Κόσυβας και πολύπλευρος. Μα εγώ, θέλω να μείνω στη ταυτότητα του Δημιουργού που έβγαλε το πρώτο του πόνημα. Στο πρόσωπο και τη ψυχή του νέου αυτού ανθρώπου που τη νύχτα, μετά την υπερένταση όλης της ημέρας ανοίγει το σεντούκι των συναισθημάτων του και εκφράζεται. Βγάζει τα εσώψυχα του και τοποθετεί τις λέξεις για να εκφράσει τα ανείπωτα συναισθήματα.

Εύχομαι στον Θάνο Κόσυβα να είναι καλοτάξιδο το πρώτο του βιβλίο και να μη σταματήσει να καταθέτει στο χαρτί τις πνευματικές ανησυχίες του. Τις εποχές που ζούμε ο κάθε δημιουργός έχει το καθήκον να υψώνει ψηλά τη πέννα, σα σημαία. Να αγωνίζεται με το μόνο όπλο που έχει  για να υμνεί το τόπο του, να βοηθά στις αγωνίες τους συνανθρώπους του και να δίνει λύσεις στους λαβύρινθους της ψυχής του.

Δεν μπορώ να επιβάλλω τη στήριξη του έργου του κάθε ντόπιου δημιουργού. Προτείνω όμως και προτρέπω να γνωρίζετε τους ντόπιους δημιουργούς, ποιοι είναι, τι γράφουν και τι πρεσβεύουν για να αφήσετε επιτέλους τη χιλιοειπωμένη δικαιολογία ότι η Κατερίνη δεν έχει τίποτε, ότι είναι μια μουντή και αδιάφορη πόλη.

Θα ήθελα να διαβάσετε την ποιητική αυτή συλλογή και να ταξιδέψετε μαζί της.! Να τη στηρίξετε για να σας προσφέρει κι αυτή με τη σειρά της θα σας ανταμείψει με στιγμές χαλάρωσης, όμορφες εικόνες και συναισθήματα  από το μυθικό βουνό, το παγκόσμιο σύμβολο Ειρήνης που τόσο έχει περπατήσει ο δημιουργός κι έχει εμπνευστεί!