CAFE LATINO - EL PUERTO

CAFE LATINO - EL PUERTO

cafelatino

«Η μουσική δεν είναι μια Τέχνη που έχει όρια και σύνορα. Έχει διασυνδέσεις με όλες τις Τέχνες και απλώνεται στην κοινωνική ζωή. Θα έλεγα πως η μουσική είναι η ίδια η ζωή. Βλέπω και συνειδητοποιώ πως, αν θέλεις να νιώσεις την κοινωνία, νιώσε πρώτα τη μουσική…»

Νότης Μαυρουδής

 

Για όσους αγαπούν τον Νότη Μαυρουδή ως κιθαρίστα και τον εκτιμούν  ως άνθρωπο με τη στάση ζωής του εδώ και έξι δεκαετίες, θα αγαπήσουν και το βιβλίο- cd που κυκλοφόρησε στις  αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού από τις εκδόσεις Άπαρσις. Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία. Βρήκε όμως απάγγειο, σ’ αυτές τις «ψαγμένες» εκδόσεις που η ποιότητα της θεματογραφίας τις κάνουν ξεχωριστές σ’ αυτό τον καταιγισμό βιβλίων που κυκλοφορεί σήμερα.  Ένα πολύ καλαίσθητο βιβλίο που περιέχει την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του συνθέτη στον δημοσιογράφο Αντώνη Μποσκοίτη καθώς και κατατοπιστικές σημειώσεις του ίδιου του συνθέτη  πάνω στο υλικό του δίσκου .

Όπως γράφουν οι εκδόσεις  «Το Café Latino - El Puerto»  σηματοδοτεί την επιστροφή του Νότη Μαυρουδή στις διασκευές κομματιών για δύο κλασικές κιθάρες από κοινού με τον κιθαριστή Γιώργο Τοσικιάν, τον νεότερο συνάδελφο και στενό του συνεργάτη στις συναυλίες των τελευταίων χρόνων. Δεκατρία Canciones y danzas populares de América Latina y España, λαϊκά τραγούδια και χοροί από τη Λατινική Αμερική και την Ισπανία, δηλαδή από την πλούσια μουσική παράδοση της Βολιβίας, του Μεξικού, της Κούβας, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Βενεζουέλας και της Ισπανίας, στα οποία ο  Μαυρουδής και ο Τοσικιάν επεμβαίνουν με τα ιδιαίτερα κιθαριστικά ηχοχρώματα και τα ηχητικά επινοήματά τους». Πράγματι, είναι μια έκδοση που αξίζει να πάρετε και να την ακούτε συνεχώς αφού περιλαμβάνει συνθέσεις ανώνυμων δημιουργών, γεμάτες με χρώμα και άρωμα μέσα από τις νότες των δυο εκλεκτών αξιόλογων κλασσικών κιθαριστών και «ντύνει» υπέροχα με την ερμηνεία της η Μόρφω Τσαϊρέλη, σταθερή συνεργάτιδα στις συναυλίες του Μαυρουδή τα τελευταία χρόνια.


Έγινε γνωστός και δημοφιλής από τη πρώτη στιγμή που μπήκε στη δισκογραφία, το 1964, με το τραγούδι «Άκρη δεν έχει ο ουρανός», σε στίχους του Γιάννη Κακουλίδη και με ερμηνευτή τον Γιώργο Ζωγράφο. Αργότερα, όλοι σχεδόν ακούσαμε  το «Πρωινό τσιγάρο» του. Ένα τραγούδι που τον έκανε πιο γνωστό στο Πανελλήνιο.  «Θέλω να είμαι δημιουργός και ονειροπόλος τής ουτοπίας», έχει πει μέσα στο χρόνο. Και το έχει καταφέρει.. 30 προσωπικοί δίσκοι στο ενεργητικό του.


Puerto,  θα πει λιμάνι. Του αρέσουν τα λιμάνια, ιδιαίτερα τα απόμερα. Αυτός ο τόπος που με την αγριάδα του ,  εμπνέει τον κάθε δημιουργό. Ποιητή ή μουσικό. Και σ’ αυτό το cd, μέσα από τη μουσική του μας ταξιδεύει όλους. Μας φορτίζει συναισθήματα. Ακούμε τους παφλασμούς των κυμάτων στα βράχια και μεταφερόμαστε νοερά δίπλα σ’ αυτούς τους λαούς. Που το παράπονο και τη χαρά τη κάνουν τραγούδι.

Οι δυο κιθάρες μας ταξιδεύουν. Όπως και η φωνή της Τσαιρέλη. Μια γνωριμία ψυχής με την κληρονομιά των ανθρώπων της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Βολιβίας, του Μεξικού, της Βενεζουέλας και της Κούβας. Ένας ξεχωριστός δίσκος . Όλο το καλοκαίρι το CAFE LATINO - EL PUERTO, ήταν το μόνο cd που άκουγα, ταξίδεψα  και εμπνεύστηκα.  Σας τον συνιστώ ανεπιφύλακτα. Για όσους ακόμη δεν ταξίδεψαν. Καλή σας ακρόαση.


          Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη