Γλυκερία Γκρέκου - Όταν ήρθαν οι γλάροι

glaroi

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Ένα πολύ όμορφο παιδικό βιβλίο έγραψε η συγγραφέας παιδικού και εφηβικού βιβλίου Γλυκερία Γκρέκου με μια πολύ όμορφη εικονογράφηση της Έφης Κοκκινάκη.

Η συγγραφέας ως παιδαγωγός γνωρίζει πολύ καλά τον σφυγμό των παιδιών και αυτός είναι ο λόγος που κάθε βιβλίο της έχει επιτυχία. Το νέο βιβλίο της «Όταν ήρθαν οι γλάροι», από τη σειρά Βατόμουρο, θα σας ταξιδέψει στο καλοκαίρι, στη θάλασσα, στην ανεμελιά, στους γλάρους που ψάχνουν τη τροφή τους.

Μα δεν βρίσκεται εκεί η ουσία, το μήνυμα αν θέλετε του βιβλίου που θέλει να δώσει η συγγραφέας στα παιδιά. Μα στη μοιρασιά των όσων έχουμε με τους φίλους μας και η αληθινή αγάπη που χτίζεται μέσα από τέτοιες κινήσεις που μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικές για τους ενήλικες μα για τον ψυχικό κόσμο των παιδιών πραγματικά αξίζουν πολύ. Γιατί έτσι χτίζεται η νέα γενιά. Έτσι οικοδομείται το αύριο.

Πολλές φορές βλέπουμε παιδιά που χτυπιούνται και ουρλιάζουν γιατί κάποιο άλλο παιδί τους πήρε το παιχνίδι και άλλες που τα παιδιά μπορούν να το βγάλουν από το στόμα τους, να στερηθούν δηλαδή, για να το δώσουν στο φίλο τους που δεν έχει. «Το παιδί όπως το μάθεις γίνεται». Μα τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουμε οι ίδιοι οι γονείς. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν; Μας αρέσει να μεγαλώνουμε κτητικά παιδιά ή αλληλέγγυα; Όπως μεγαλώσαμε οι περισσότεροι γονείς και οι παππούδες ή όπως είναι σήμερα;   Τα παλιότερα χρόνια τα μοιράζαμε όλα, να φορούμε τα ρούχα της ξαδέλφης ή της γειτόνισσας γιατί δεν υπήρχαν χρήματα. Υπήρχαν πραγματικές φιλίες, γλεντούσαμε ρεφενέ και περνούσαμε όμορφα. Σήμερα, την εποχή της κατανάλωσης έχουμε γίνει εσωστρεφείς και δεν θέλουμε να μοιράζουμε τα πράγματα μας. Σίγουρα παλιότερα ήμασταν πιο γεμάτοι συναισθηματικά και τα παιδιά πιο αθώα.

Μέσα από τις όμορφες αυτές εικόνες και τη μικρή ιστορία, οι μικροί μας φίλοι συλλαμβάνουν αυτό που η συγγραφέας επιθυμεί να τους περάσει. Άλλωστε τα παιδιά τα ξέρουν όλα αρκεί να τους το δώσει κάποιος με το σωστό τρόπο.

Οι δυο γλάροι, η Αριάδνη και ο Μάρκος καταφέρουν να σπάσουν τους φραγμούς που τους έχουν βάλει οι γονείς τους. Αν και δεν είναι εύκολο να βρουν τροφή , καταλαβαίνουν πώς με τη διαίρεση και μετά τον πολλαπλασιασμό μπορεί να χορτάσουν όλοι.

Με την αγάπη και τη κατανόηση θα κάνουμε ένα κόσμο πιο όμορφο που τον οφείλουμε στα παιδιά μας.

Γιατί η αλληλεγγύη παρέα με το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο και την αγάπη βρίσκουν πάντα τον τρόπο, όσο ακατόρθωτο κι αν είναι, να ενώσει τον κόσμο.

«Είχαν μάθει πως, όταν μοιράζουμε κάτι δικό μας, η χαρά πολλαπλασιάζεται και δίνει χαρά σε όλους» .

Λέμε πώς «ούτε στον Παράδεισο δεν μπορεί μονάχος του ο άνθρωπος να είναι ευτυχισμένος»   Σας προτείνω λοιπόν αυτό το μικρό όμορφο βιβλίο για τους μικρούς μας φίλους. Πολλές φορές τα βιβλία μπορούν να βοηθήσουν εκεί που οι γονείς δεν έχουν τον τρόπο να το διδάξουν. Καλοτάξιδο Γλυκερία Γκρέκου!