«Αγαπώ θα πει χάνομαι» της Ρένας Ρώσση-Ζαίρη

Δεν είναι το πρώτο βιβλίο για ενήλικες που γράφει η αγαπημένη συγγραφέας των παιδιών, Ρένα Ρώσση-Ζαίρη. Μετά το Νομίζεις ότι τελείωσε; Κάνεις λάθος, Μην πιστεύεις την αλήθεια, το Βαθύ γαλάζιο και το τελευταίο χορό της Σαλώμης, κυκλοφόρησε πρόσφατα το «Αγαπώ θα πει χάνομαι» από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Ποιος αναγνώστης  που αγαπά το βιβλίο και προσφέρει τη χαρά του παιδικού βιβλίου στα αγγελούδια του, δεν γνωρίζει τα παιδικά της αναγνώσματα όπως «Το κατεργάρικο αστεράκι, τον τράγο και τα επτά λυκάκια, το ψαράκι που φορούσε γυαλιά, τον Πάκι που δεν φοβάται τους σεισμούς, τη Νερένια  που προστατεύει τη θάλασσα, και το πάρτι στο βυθό της θάλασσας? ».  

Η Ρένα Ρώσση όμως ήρθε να ταράξει τα δικά μας νερά, τις δικές μας ευαισθησίες και αδυναμίες. Τέλος το δικό μας ταξίδι εκεί που πονούμε όλοι, στην Αγάπη. Ποια είναι όμως η πολυδιαβασμένη συγγραφέας? Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος του Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων, της σχολής Νηπιαγωγών Αθηνών και διπλωματούχος του London Montessori Centre. Είναι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού βιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και υπεύθυνη του Παιδικού Τμήματος των εκδόσεων Μίνωας. Έχει γράψει τριάντα πέντε παιδικά βιβλία και έχει μεταφράσει περισσότερα από 750 βιβλία παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Το 1985 τιμήθηκε με τον Έπαινο της Γ.Λ.Σ για το βιβλίο της Δέκα Μικρές Θαλασσινές Σταγόνες από τις εκδόσεις Μίνωας. Το 2002 ανεγράφη στον Τιμητικό Πίνακα της ΙΒΒΥ (International Books for Young Children)για την μετάφραση του βιβλίου Μια υπέροχη γυναίκα του Rodman Philbric και για το σύνολο του μεταφραστικού της έργου. Το 2002, της απενεμήθη το ειδικό βραβείο μετάφρασης παιδικών βιβλίων,από την Ελληλνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας. Όπως η ίδια πιστεύει,  το παιδικό βιβλίο, και ιδιαίτερα το παραμύθι, ανοίγει τις πόρτες της καρδιάς και του νου, απλά, τρυφερά, μαγικά, γνωρίζοντας στο παιδί την ίδια τη ζωή, γι' αυτό αφιέρωσε όλη της την ύπαρξη στα βιβλία για παιδιά.

Η συγγραφέας αρχίζει το υπέροχο βιβλίο της στην εισαγωγή  με τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη :

Τι είναι αγάπη;

Δεν είναι συμπόνια, μήτε καλοσύνη.

Στη συμπόνια είναι δύο, αυτός που πονάει κι αυτός που συμπονάει.

Στην καλοσύνη είναι δύο, αυτός που δίνει κι αυτός που δέχεται.

Μα στην αγάπη είναι ένας.

Σμίγουν οι δύο και γίνονται ένα.

Δε ξεχωρίζουν.

Το εγώ κι εσύ αφανίζονται.

Πραγματικά τι είναι αγάπη; Τι κρύβει μέσα του το συναίσθημα της αγάπης; Πώς εκφράζεται; Μπορούν όλοι να τη βιώσουν; Μπορούν όλοι να την προσφέρουν στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω τους; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία προσπαθεί να απαντήσει η συγγραφέας. μέσα από αυτό το τελευταίο της μυθιστόρημα «Αγαπώ θα πει χάνομαι»

Πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας είναι τα μέλη μιας οικογένειας. Μιας πλούσιας οικογένειας στην οποία όμως δεν υπάρχει αγάπη. Γονείς αδιάφοροι για τα παιδιά τους, παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς να νιώσουν ποτέ την αγάπη και τη συμπαράσταση των δικών τους. Χωρίς να ακούσουν ποτέ ένα «μπράβο!», μια καλή κουβέντα να τους ενθαρρύνει. Τίποτα. Ζουν σαν ξένοι μέσα στο ίδιο τους το σπίτι με τον καθένα ξεχωριστά να κάνει τη ζωή του.

Αυτό τον τρόπο διαλέγει η συγγραφέας για να μας κάνει γνωστά τα συναισθήματα και τις σκέψεις του καθενός από αυτούς. Η διήγησή της γίνεται ξεχωριστά μέσα από τα μάτια των τριών κοριτσιών της οικογένειας, της Αλεξάνδρας, της Μαρίνας και της Ελίνας, ενώ συνεχίζεται μέσα από τον Δημήτρη και τη Γεωργία. Οι δυο τελευταίοι δεν είναι ακριβώς μέλη της οικογένειας μα συνδέονται στενά μεταξύ τους εξαιτίας ενός μεγάλου μυστικού.

H Αλεξάνδρα, η Μαρίνα και η Ελίνα μεγαλώνουν σε ένα αρχοντικό όπου βασιλεύει η αδιαφορία. Έχουν τα πάντα αλλά τους λείπει το πιο βασικό: η αγάπη. Ακολουθούν το πεπρωμένο τους, ερωτεύονται με πάθος, χωρίζουν. Ταξιδεύουν παρέα με τα περιστέρια της καρδιάς τους στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και στην Καλντέρα της Σαντορίνης, πετούν πάνω από τις πλατείες της Φλωρεντίας, χορεύουν με τον ήλιο της ερήμου στη χλιδή των Αραβικών Εμιράτων, προσπαθούν με πείσμα να ανακαλύψουν τι θα πει «σ’ αγαπώ». Σε μια παράλληλη διαδρομή, παρών είναι και ο Δημήτρης, που σμίγει μυστικά με αλήθειες τραγικές, μπλεγμένος εν αγνοία του στον ίδιο οικογενειακό ιστό. Θα έρθουν να σμίξουν μυστικά με αλήθειες τραγικές για να αποκαλυφθούν όσα ήταν άγνωστα μέσα στην ίδια την οικογένεια τόσα χρόνια τώρα.

Τέσσερις ήρωες που ερωτεύονται, πονούν, χαίρονται, συγκρούονται, αναρωτιούνται ως πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος που αγαπάει. Ίσως και μέχρι το φόνο; Είναι ποτέ δυνατόν; Έχει, άραγε, όρια η αγάπη;

Θα δανειστώ τα λόγια της συγγραφέως που νομίζω πως αποτυπώνει ακριβώς το μυστικό της επιτυχίας αυτού του βιβλίου :

Ύστερα από εκατόν πενήντα παιδικά βιβλία, στο αίμα της γραφής μου κυλάει η ματιά του ενήλικα, διανθισμένη με ότι καλό, ότι ωραίο κι αληθινό προσφέρουν τα παιδιά. Είναι το πρώτο από τα πέντε μυθιστορήματα που έχω γράψει που ενώνει τη Ρένα συγγραφέα για παιδιά και τη Ρένα συγγραφέα για ενήλικες. Πρώτη φορά άφησα τον εαυτό μου να ενωθεί σε ένα. Πρώτη φορά ένιωσα ολοκληρωμένη. Δεν είναι παιδικό το ΑΓΑΠΩ ΘΑ ΠΕΙ ΧΑΝΟΜΑΙ.  Είναι ένα βιβλίο για ενήλικες που προσπαθούν να μη σκοτώσουν το παιδί που κρύβουν μέσα τους. Προσπαθούν ακόμα και σε δύσκολους καιρούς να πιαστούν από την αγάπη για τον εαυτό τους, τη δύναμη να προχωρήσουν μπροστά, τη δύναμη να καταλάβουν το αληθινό νόημα της αγάπης...Όποιος διαβάσει το βιβλίο μου, θα καταλάβει πως και η ΑΓΑΠΗ διδάσκεται...

Εύχομαι κανένας από τους αναγνώστες να μη βιώσει αυτά που έζησαν οι ήρωες. Διάβασα το βιβλίο σε τρεις ημέρες. Η αγωνία μου για τη συνέχεια και τις ανατροπές που μπορεί να έπαιρνε το μυθιστόρημα, με συνάρπαζε. Ένιωσα όμορφα το συναίσθημα της αγάπης που απλώνεται στις σελίδες του, ακόμη μίσος για τους γονιούς που τόλμησαν να πάρουν αυτό το ρόλο, λυπήθηκα, έκλαψα. Μα όσο κόντευα προς το τέλος τα μηνίγγια μου τα αισθάνθηκα να σπάνε, δεν μπορούσα να συνεχίσω μα και η περιέργεια για το καλό ή το κακό τέλος του με ωθούσε σε αυτό. Δε θυμάμαι μέχρι τώρα να ένιωσα τόσο μίσος για ήρωες μυθιστορήματος. Μου έδωσε ένα πολύ δυνατό μήνυμα για τον ρόλο που έχω εδώ και δεκαπέντε χρόνια, το ρόλο του γονιού.

Δε θα σας αποκαλύψω φυσικά τα γεγονότα. Καλό θα ήταν εσείς να ανακαλύψετε ένα-ένα όλα τα μυστικά που κρύβονται σε αυτό το σπίτι. Αξίζει το ταξίδι …

Περιττό είναι φυσικά να σας πω ότι επιβάλλεται να είναι στη βαλίτσα των καλοκαιρινών διακοπών.

Καλό καλοκαίρι!!