Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή – «Ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός»

karath

Κείμενα: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Εικονογράφηση: Παναγιώτης Πανταζής, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ο πολυγραφότατος συγγραφέας Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, με ένα πλούσιο συγγραφικό έργο στο ενεργητικό του, κι αυτό θα το διαπιστώσει ο αναγνώστης κοιτώντας στη βιβλιονέτ, έρχεται με ένα νέο βιβλίο αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα μαθηματικό, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με τη σημαντική αυτή προσωπικότητα, που στην ευφυΐα του υποκλίθηκε ο Αϊνστάιν. Είχε ασχοληθεί και παλιότερα, αφού όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο συγγραφέας τον θαυμάζει. Είχε εκδώσει το 2019 στις εκδόσεις Μένανδρος το βιβλίο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή-Μυθιστορηματική βιογραφία, ενώ το 2013, από τις εκδόσεις Στοχαστής εξέδωσε το βιβλίο «Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή». Τι είναι αυτό όμως που οδήγησε τον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη, στη συγγραφή ενός graphic novel, στα ελληνικά, εικονογραφημένη αφήγηση, με τη ζωή του διάσημου μαθηματικού;

Ήδη αυτού του είδους βιβλία κερδίζουν ολοένα τους αναγνώστες της Ευρώπης αλλά έχει αρχίσει να αγαπιέται και στην Ελλάδα. Ήδη, έχουν γραφεί και εικονογραφηθεί και άλλα λογοτεχνικά έργα αλλά και οι ζωές σπουδαίων προσωπικοτήτων στη χώρα μας που κερδίζουν όλο και περισσότερους αναγνώστες. Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος, δράττοντας την ευκαιρία και παρακολουθώντας την εποχή της εικόνας, της γρήγορης πληροφόρησης, τόλμησε και καλά έκανε να εκδώσει το εν λόγω βιβλίο. Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης με τα κείμενα του και ο εικονογράφος Παναγιώτης Πανταζής , με εικοσαετή πείρα στα κόμικς, κάνουν γνωστό το έργο του μεγάλου  Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, στη νεότερη γενιά αλλά και σε όσους αρέσει αυτή η τέχνη. Σε όσους δεν αρέσκονται να διαβάζουν μεγάλα μυθιστορηματικά βιβλία. Μέσα σε ογδόντα σελίδες, θα διανύσουν ένα ταξίδι στις σημαντικότερες στιγμές της πορείας του σπουδαίου επιστήμονα.

Όπως η απόφασή του να σπουδάσει μαθηματικά, η γνωριμία του με τον Αϊνστάιν, η συνεισφορά του στην επιστήμη του αλλά και η αγάπη του για την Ελλάδα, που τον οδηγούσε πάντα πίσω σε αυτή. Πληροφοριακά, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1873 και πέθανε στο Μόναχο το 1950. Θεωρήθηκε ιδιοφυής μαθηματικός με επιστημονικό έργο που επεκτείνεται και σε όλους τομείς της γνώσης, όπως τη Φυσική και την Αρχαιολογία. Ασχολήθηκε με τη μαθηματική ανάλυση, τη συναρτησιακή ανάλυση και τη θεωρίας του μέτρου και της ολοκλήρωσης. Γνώρισε στην Κρήτη τον Ελευθέριο Βενιζέλο τον οποίο θαύμασε για τις πολιτικές του ικανότητες. Το ταξίδι συνεχίστηκε στη Λέσβο, όπου συμμετείχε στην κατασκευή έργων οδοποιίας, ενώ το 1898 πήγε στην Αίγυπτο, για να εργαστεί ως μηχανικός στη βρετανική εταιρεία που κατασκεύαζε το φράγμα στο Ασουάν. Στη συνέχεια, εγκατέλειψε τα δημόσια έργα και πήγε στη Γερμανία για να σπουδάσει Μαθηματικά. Εκεί γνώρισε τον Αϊνστάιν, με τον οποίο τους συνέδεσε μια δυνατή φιλία και αλληλοθαυμασμού. Αφού τελείωσε τις σπουδές, ο Βενιζέλος του πρότεινε τρεις πόλεις στις οποίες θα δημιουργούσε το Πανεπιστήμιο ώστε να γίνει το φυτώριο νέων επιστημόνων. Τη Θεσσαλονίκη, τη Χίο και τη Σμύρνη. Συμφώνησαν στη τρίτη λύση ώστε να αγωνιστεί στη διατήρηση της Ελληνικότητας της Μικράς Ασίας. Το οργάνωσε και μετέφερε την οικογένεια. Όμως η καταστροφή της Σμύρνης του χάλασε όλα του τα όνειρα. Καταστράφηκε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και επέστρεψε στην Αθήνα όπου δίδαξε. Εκεί συνάντησε άλλα εμπόδια κι επέστρεψε στο Μόναχο.

Αλήθεια; Πώς μπορείς να χωρέσεις μια πολυδιάστατη και έντονη ζωή μέσα σε ογδόντα σελίδες; Πόση αφαίρεση μπορείς να κάνεις ως συγγραφέας αλλά συγχρόνως να τα πεις όλα; Συγχαρητήρια μόνο μπορώ να πω στο συγγραφικό ταλέντο του. Μη γνωρίζοντας πολλά από κόμικς, πιστεύω ότι έδωσε το καλύτερο ο Παναγιώτης Πανταζής για να δώσει την ουσία μέσα από την εικόνα. Με εξέπληξαν και οι δυο δημιουργοί. Μπορώ να πω πως με κέρδισε το βιβλίο αυτό. Μέσα από την εικόνα γνώρισα και αγάπησα τον Καραθεοδωρή, αν και δεν ανήκω στη γενιά της εικόνας. Μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκα! Οι νέοι φίλοι αναγνώστες σίγουρα θα κερδίσουν περισσότερα. Καλοτάξιδο να είναι Ελπιδοφόρε Ιντζέμπελη και Παναγιώτη Πανταζή.