Ταξίδι στο χρόνο και τον τόπο με το βιβλίο της Μάγδας Παπαδημητρίου

 

Ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τη ζωή της συγγραφέως και πλούσιο σε εικόνες από την καθημερινότητα των ανθρώπων του νησιού της Τήνου, είναι το πρώτο μυθιστόρημα «Ζωή σε θαλασσοσταλιές» της φίλης και συνεργάτη μας Μάγδας Παπαδημητρίου ­ Σαμοθράκη που παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο βιβλιοπωλείο Νέστωρ στην Κατερίνη.

 Η εκδήλωση έγινε σε ένα ιδιαίτερα ζεστό κλίμα και σε μια αίθουσα γεμάτη από φίλους και ανθρώπους που εκτιμούν τη συγγραφή, την προσωπικότητα αλλά και την ενεργό παρουσία της Μάγδας στα κοινά της πόλης. Η νηπιαγωγός και μουσικοπαιδαγωγός Λένα Αποστολίδου ανέγνωσε αποσπάσματα από το βιβλίο, η φιλόλογος Σοφία Ελευθεριάδου μίλησε για το βιβλίο και ο δημοσιογράφος Θέμης Κωτούλας αναφέρθηκε στην κοινωνική και πολιτική δράση της Μάγδας Παπαδημητρίου.

Στην εκδήλωση μετείχαν και οι μουσικοί Νίκος Αποστολίδης, Δημήτρης Καραμούζας, Γιώργος Στοφορίδης και Σπύρος Ράδης που πλαισίωσαν με υπέροχες μελωδίες την παρουσίαση.

Όπως ανέφερε η Σοφία Ελευθεριάδου, η συγγραφέας με την έντονα πολιτική και φεμινιστική ιδιοσυγκρασία που την διακρίνει κατακρίνει θεσμούς όπως το προξενειό, καταγγέλλει τη χούντα και τις αδικίες, καθώς και την καταπίεση που υφίστανται από την εκπαίδευση αριστερόχειρες μαθητές και μαθήτριες, καταπίεση που υπέστη και η ίδια, φυσικά, μιας και το μυθιστόρημα περιέχει σαφώς και αυτοβιογραφικά στοιχεία» Και συνέχισε τονίζοντας ότι οι σελίδες του βιβλίου «Ζωή σε θαλασσοσταλιές» στάζουν θάλασσα και θα μας δροσίζουν τις καλοκαιρινές ημέρες που έρχονται. «Η θάλασσα όμως είναι αρρώστια, σαν τις μάγισσες και τα ξωτικά που σε ζαλίζουν. Όσο σε καταβροχθίζει, τόσο περισσότερο τη θέλεις.».

Μιλώντας για τη συγγραφέα, ο Θέμης Κωτούλας τόνισε ότι η Μάγδα είναι μητέρα, συγγραφέας, αρθρογράφος και συγχρόνως ασχολείται ενεργά με τα κοινωνικά κινήματα, σε μια εποχή που η αλληλεγγύη έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από πολλούς. Η Μάγδα δεν παραμένει ένας απλός παρατηρητής της πραγματικότητας, αλλά συμμετέχει σε όσα γίνονται γύρω της. «Η Μάγδα πιστεύει και το αποδεικνύει, ότι όταν η εξουσία δεν μπορεί να κάνει τα απαραίτητα για τη ζωή μας, τότε αναλαμβάνουν οι πολίτες. Αυτό έγινε φανερό με τόσες δράσεις που έχουν γίνει και στην πόλη μας και σε αυτές η Μάγδα ήταν εκεί παρούσα και συμμέτοχη.

 Ήταν εκεί ως ψυχή και σώμα. Με τρόπο αλλά και με κόπο. ...αυτό που πολλοί από εμάς περιφέρουμε ως σύνθημα, η Μάγδα το κάνει πράξη. Και εκεί βρίσκεται η διαφορά μεταξύ εκείνου που απλώς διαμαρτύρεται και εκείνου που μετουσιώνει τη διαφωνία του σε έναν συγκεκριμένο στόχο και τον υλοποιεί με πάθος». Ολοκληρώνοντας ο Θέμης Κωτούλας σημείωσε ότι το πάθος της Μάγδας δεν είναι το βιβλίο.

Είναι να αλλάξει ο κόσμος γύρω της, να μην υπάρχει αδικία, φτώχεια, ρατσισμός, διάκριση. Και αυτό το κάνει μαζί με το σύντροφό της, τον Γιάννη που βρίσκονται στην ψυχή της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας, αγωνιζόμενοι καθημερινά μαζί με τους άλλους συμπολίτες μας για έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός. Η Μάγδα Παπαδημητρίου ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στην εκδήλωση, όσους την ενέπνευσαν για να προχωρήσει στη συγγραφή του βιβλίου.

Η Μάγδα Παπαδημητρίου ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στην εκδήλωση, όσους την ενέπνευσαν για να προχωρήσει στη συγγραφή του βιβλίου αλλά και το βιβλιοπωλείο Νέστωρ για τη φιλοξενία της εκδήλωσης