Η «Ζωή σε θαλασσοσταλιές» ταξίδεψε στη Νάουσα

Σε ένα ζεστό κλίμα με κατάμεστη τη Δημοτική Βιβλιοθήκη στον Πολυχώρο Πολιτισμού «ΒΕΤΛΑΝΣ» της Νάουσας παρουσιάστηκε το πρωί της Κυριακής, 14 Δεκεμβρίου, στο αναγνωστικό κοινό της Ημαθίας, το μυθιστόρημα της Μάγδας Παπαδημητρίου «Ζωή σε θαλασσοσταλιές».

Με την προσεγμένη φροντίδα των ανθρώπων της βιβλιοθήκης ετοιμάστηκε μια πολύ όμορφη εκδήλωση στην οποία οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τo περιεχόμενο του πρώτου μυθιστορήματος της Μάγδας Παπαδημητρίου που έχει ήδη βρει μεγάλη ανταπόκριση στους φίλους του βιβλίου. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Τμήμα Βιβλιοθήκης του Γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Νάουσας και οι εκδόσεις Έναστρον, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο της Ρένας. Η συγγραφέας στην τοποθέτησή της ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα συγκινητικό μια ιστορική πόλη όπως η Νάουσα να παρουσιάζει τόσο σημαντική πολιτιστική κίνηση και να έχει μία τόσο προσεγμένη Δημοτική Βιβλιοθήκη. «Δυστυχώς ο Πολιτισμός είναι το παραπονεμένο παιδί που πάντα περισσεύει. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Νάουσας τόλμησε και τολμά χάρη στο φιλότιμο και την αγάπη του προσωπικού της για το βιβλίο», είπε χαρακτηριστικά. Το βιβλίο της Μάγδας Παπαδημητρίου μας ταξιδεύει στην Τήνο, την ιστορία της και τον πολιτισμό της, σε ένα άγνωστο κομμάτι του νησιού, αφού οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε την Τήνο για τη Μεγαλόχαρη.

Το βιβλίο είναι εμπνευσμένο στον Πύργο της Τήνου, το χειροποίητο χωριό που όλα έγιναν με το μεράκι και τη τέχνη των κατοίκων του. Σε τούτο το χωριό, το κεφαλοχώρι ανάμεσα σε δέκα ολόλευκα χωριά που τα λούζει ο ήλιος του Αρχιπελάγους και ο βοριάς σηκώνει τις αισθήσεις και τα όνειρα. Η παραδοσιακή κοινότητα του Πανόρμου που αν και καλλικρατική δεν έχασε την ομορφιά της και δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τη χώρα. Για τη συγγραφέα, «η ενδοχώρα του νησιού είναι το μαργαριτάρι των Κυκλάδων. Μέσα από τη κουλτούρα των χωριών φανερώνεται ένα άγνωστο για πολλούς νησί. Δεν είναι μόνο η Μεγαλόχαρη το μόνο αξιόλογο μνημείο του νησιού, μα εκατοντάδες σκορπισμένα πανέμορφα χωριά, ορθόδοξα και καθολικά που το καθένα κρύβει ένα θησαυρό». Στόχος της συγγραφέως είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι να γνωρίσουν την τοπική ιστορία του νησιού που αποτελεί και το δικό της καταφύγιο, τον Πύργο που είναι και ο τόπος καταγωγής του συντρόφου της ζωής της, του Γιάννη Σαμοθράκη.

Εξάλλου, η δομή του βιβλίου χτίστηκε μέσα από τις διηγήσεις των κατοίκων του νησιού και μιλά για μια μικρή κοινωνία, απομονωμένη, στην άκρη του νησιού, που πορεύεται στο χρόνο ταλανιζόμενη από ισχυρές αντιθέσεις και σκληρές συγκρούσεις. «Με την συλλογική προσπάθεια και την αγάπη για τον τόπο μας, όλα μπορούν να γίνουν. Η γνώση και η μνήμη είναι τα όπλα που πρέπει να έχουμε ως πολίτες για να μπορέσουμε, να προλάβουμε να σώσουμε αυτά που μας ανήκουν. Την αξιοπρέπεια, το ήθος, την ιστορία μας, τον Πολιτισμό, τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά στο τέλος της παρουσίασης η Μάγδα Παπαδημητρίου. Για το βιβλίο και τη συγγραφέα μίλησαν ο συγγραφέας Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, η φιλόλογος Σοφία Ελευθεριάδου, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η παιδαγωγός Άνια Τσικιτίκου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Αναστασία Κωνσταντίνου. Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι καλλιτέχνες Άννα Χατζηκυριάκου (φωνή) και ο Γιάννης Κετάνης κιθάρα). Τον καφέ προσέφερε το καφέ «Αλλοτινό». Στο τέλος της παρουσίασης η συγγραφέας υπέγραψε βιβλία και ανανέωσε το ραντεβού της με τους αναγνώστες, για το επόμενό της μυθιστόρημα που βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

Θέμης Κωτούλας